Coaching met paarden

Coaching met paarden is erg leerzaam. Paarden zijn namelijk erg goed in het spiegelen van emoties, voelen energie feilloos aan en zijn objectieve beoordelaars. Met behulp van het spiegelend vermogen van een paard en een juiste vertaling daarvan leer je veel over je eigen gedrag. Een paard is namelijk een erg gevoelig dier en neemt niet alleen het non-verbale gedrag van de mens waar, maar ook de achterliggende intenties. Ga daarom met je team aan de slag met coaching met paarden. Coeurage laat het team oefeningen doen met het paard volgens de principes die ook gelden in de paardenkudde. Denk aan rangorde, binding en veiligheid. Door deze oefeningen ontstaat er een verbinding tussen teamleden en ervaart de groep de kracht en het plezier van een goed functionerend team.

 

Hoe werkt het?
Leiderschap en paardenspiegelen, hoe gaat dat precies in zijn werk? Een paard is een echt kuddedier en kan alleen in een kudde overleven. Daarom zal een paard vanuit zijn behoefte aan veiligheid altijd op zoek gaan naar leiderschap en ordening. Alle paarden hebben in een kudde volgens een bepaalde rangorde hun eigen plek. Deze rangorde wordt bepaald in het belang van de totale kudde. Je kunt dus stellen dat bij paarden leiderschap de kracht van de totale kudde dient. Bij mensen is dat niet altijd het geval, eigenbelang speelt te vaak een belangrijke rol. Met deze principes gaan we aan de slag bij coaching met paarden.

Objectieve beoordelaars
Een paard heeft geen verborgen agenda en reageert altijd intuïtief. Daardoor geeft een paard altijd eerlijke feedback. Coeurage heeft drie paarden, Carmello, Fee en Sjoukje, die worden ingezet voor coaching met paarden. Paarden reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op lichaamstaal. Ze herkennen bijvoorbeeld twijfel, onzekerheid of daadkracht. Doordat het paard de achterliggende intenties van de teamleden spiegelt, krijgt het team zicht op de dynamiek die binnen de groep werkzaam is.

Gedragsverandering door paarden
Wat Coeurage anders doet dan andere paardencoaches, is verder gaan dan de spiegel van het paard laten zien. We gaan voor de echte gedragsverandering. We gebruiken het paard om een teamscan te doen, als inventarisatie om te zien hoe het team erbij staat, wat er nodig is om de gewenste doelstelling te bereiken. Normaliter werk je met het paard van spiegel tot verandering van overtuiging/inzicht. Onze ervaring is dat een deelnemer maar 10% meeneemt van zo’n sessie. Het is teveel wat er gebeurt. Coeurage wil het doseren en echt verankeren tot een gedragsverandering. Daarom gebruiken we de spiegel van het paard als scan en gaan nog niet aan het werk richting oplossing. Vervolgens krijg je een gedegen inventarisatie/advies voorstel voor een programma. In dit programma wordt het paard ook gebruikt als tool.

Over Coeurage
Achter Coeurage zit Paulette van Hezik. Zij heeft zich gespecialiseerd in het coachen van mensen en teams. Ze heeft de afgelopen jaren al veel teams en professionals begeleid vanuit een coachende rol op de thema’s leiderschap en beter samenwerken. Ze werkt graag met paarden omdat voor een paard authentiek leiderschap de basis is van hun succes om te overleven. Coeurage is gevestigd in de prachtig gerestaureerde hofstede de Terp in Rumpt. In de authentieke deel is een inspirerende trainingsruimte ingericht maar er wordt ook vaak buiten gewerkt.

Meer informatie
Wil je meer weten over coaching met paarden of ben je benieuwd wat Coeurage voor je kan betekenen?