Aan de slag met je team met de hulp van paarden.

Paardenspiegelen

Het paard is een zeer gevoelig dier en neemt niet alleen het non-verbale gedrag van de mens waar maar ook de achterliggende intenties. Het paard zal altijd datgene spiegelen wat de mens het meeste afweert. Dat kan iets zijn wat zich op bewust niveau afspeelt maar ook op onbewust niveau. Doordat het paard het gedrag en de achterliggende intenties van de teamleden spiegelt, krijgt het team zicht op de dynamieken die in het team werkzaam zijn.

Leiderschap en paardenspiegelen? Hoe het werkt.

Het paard is van nature een prooidier, dat betekent dat het alleen in de veiligheid van de kudde kan overleven. Het paard is vanuit zijn behoefte aan veiligheid altijd op zoek naar leiderschap en ordening. De alfa merrie is de leider van de kudde en hebben alle paarden volgens een bepaalde rangorde hun eigen plek. Deze rangorde wordt bepaald in het belang van de totale kudde. Je kunt dus stellen dat bij paarden leiderschap de kracht van de totale kudde dient. Dat is bij mensen en organisaties niet altijd het geval.

 

De kracht en plezier van een goed functionerend team

Coeurage laat het team oefeningen doen met het paard volgens de principes die ook gelden in de paardenkudde (rangorde, binding, veiligheid, communicatie en evenwicht in geven en nemen). Hierdoor ontstaat een echte verbinding tussen de leden en ervaart de groep de kracht en plezier van een goed functionerend team.

 

Objectieve beoordelaars

Fee en Sjoukje, onze paarden zijn onze objectieve beoordelaars. Omdat het paard geen verleden en toekomst kent, altijd in het nu is, geeft het altijd eerlijke feedback. Het paard heeft geen verborgen agenda. Dat voelen mensen!

 

Coeurage raakt door eigen gedrag te laten spiegelen door paarden

Een Paard beschikt over een, bewezen, hoog ontwikkelde emotionele intelligentie. Is intuitief, natuurlijk en eerlijk. Het waarschuwt voor kansen en bedreigingen, sterkten en zwakten. Wanneer we dat ontdekken en daarin geraakt worden ontwikkelen we onze eigen emotionele intelligentie en intuitie, natuurlijk en eerlijk. En daardoor ontstaat groei.

Ik heb voor mijn werk twee keer een persoonlijke training bij Paulette van Coeurage gevolgd.
De eerste keer “authentiek leiderschap” en de tweede keer een training speciaal op mij gericht.
Beide keren waren bijzondere ervaringen waar ik veel aan heb gehad.
Wat mij vooral aansprak was de zuivere respectvolle benadering van Paulette en haar manier van werken met de paarden.
Dit leerde mij om met een andere blik naar mijzelf en mijn omgeving te kijken.
Het gaat me beter af om me uit te spreken en met meer open blik de dingen te benaderen.
Joke Schuit, Gemeente Alkmaar

Paulette weet een fijne en veilige setting te creëren waardoor onze teamleiders met hun eigen uitdaging aan de slag zijn gegaan en elkaar op een positieve en  manier feedback gaven wat op de werkvloer niet zo makkelijk gaat. Een bijzondere ervaring waar nu nog over gesproken wordt!
Saskia Schepers, HRM Manager – AH Online

Drie lange dagen waarin je samen met Paulette, Sjoukje en Fee in een inspirerende, natuurrijke omgeving intensief aan jezelf werkt. De waan van alledag laat je al heel snel los waardoor er echt ruimte ontstaat voor het ontdekken van je innerlijke behoeften, wensen en mogelijkheden. Paulette stelt de juiste vragen in de juiste stijl en setting.  Sjoukje en Fee houden je figuurlijk een spiegel voor die echt letterlijk bij je binnen komt. De direct feedback die je krijgt op je eigen handelen en gedachten is heel bijzonder. Eigenlijk zou een ieder dit een keer zelf moeten ervaren! Een verrijking voor iedere leidinggevende die meer wil leiden vanuit de behoefte van zichzelf en zijn/haar team.

Annelies – Bedrijf in onroerend goed

Vraag een gratis telefonische quickscan aan:

In deze quickscan bespreken we waar je op vastloopt en wat je graag wil bereiken. Ik geef je alvast wat tips die je meteen kunt gaan toepassen. Uiteraard gebruiken we dit gesprek ook om vast te stellen welke training het beste bij je past.