Authentiek zijn, een krachtige leider…ook dat nog….
‘Hoe leer je dat?’ Dat hoor ik, Paulette, vaak van mijn klanten. Grappig, hier hoef je juist niets voor te doen. Alleen maar contact te hebben met jezelf. ’Ah…maar dan ben ik toch kwetsbaar als ik mezelf laat zien?”
In de gewone wereld weet ik uit eigen ervaring dat -tonen hoe je echt voelt- zwak overkomt. Gevaarlijk zelfs. Je emoties tonen is voor vrouwen, niet voor mannen. Hier het verhaal wat echt gebeurde tijdens een leiderschapstraining waarin de groep koos voor een ervaringsgerichte oefening met het paard. De opdracht was om het paard je te laten volgen, zoals ook de mensen aan wie je leiding geeft, -als het goed is- je volgen. De helft van de groep was al geweest toen de volgende deelnemer aan de beurt was en zei: “Dit kan ik nu niet.” Oké, waarom niet, wat is er aan de hand? De deelnemer vertelde dat zijn vader ernstig ziek was en het slechte nieuws net had ontvangen. Hij voelde zich opgelaten en was bang niet krachtig te kunnen optreden waardoor het paard hem niet zou volgen. Waarom zou je je niet emotioneel mogen voelen, was mijn vraag. Van wie mag dat niet? De deelnemer vertelde dat dit in oude thuissituatie niet mogelijk was. Door zich dit te realiseren, kon hij deze oude overtuiging loslaten. En wat gebeurde er? Het paard dat op 5 meter afstand stond liet zijn hals en hoofd iets zakken, en liep geheel ontspannen naar deelnemer X toe en duwde zachtjes tegen zijn schouder. Toe maar zei ik, loop maar, verander niets. Het paard volgde hem in hetzelfde tempo als de man liep. De man maakte een cirkel, een bocht en een slinger maar het paard bleef hem volgen. Ik kon niet verstaan waar ze het samen over hadden het was een uitwisseling zonder woorden, een prachtig beeld om te zien waaruit een diepe verbinding sprak.
Hoe zwak was het om deze emotie te benoemen?
Juist door het erkennen van je emoties ben je congruent en hierdoor betrouwbaar voor het paard. Hoe kan een paard op je vertrouwen als je A voelt maar B uitstraalt of zegt? Deze incongruentie maakt dat op het moment waarop gevlucht moet worden, je nooit snel kan reageren als iemand die 1 is met zijn gevoel en handelen. Verbazend hoe deze ‘echtheid’ tot een prachtig stuk leiderschap zich ontwikkelde. Echtheid heeft dus alles te maken met bewustzijn over je gevoel en gedachten en hierin congruent te zijn. Mensen voelen ook wanneer iets echt is en niet. Ons buikgevoel vertelt ons dat toch? Er is moed voor nodig om eerlijk en transparant te zijn, dit is een van de mooiste voorbeelden die je je team kan geven. Hierdoor ontstaat er juist vertrouwen en veiligheid in de groep die nodig is voor de mensen om zich lekker en vrij te voelen om te kunnen presteren en te ontwikkelen!
De verbinding tussen de leider en de ander ontstond vanuit het contact dat de leider met zichzelf had … dan is er ruimte voor het contact met de ander waaruit een echte verbinding kan ontstaan. Niet door harder je best te doen of je groter voor te doen..nee, gewoon ‘zijn’ wie je op dat moment bent. Meer invloed!
Betekent dit dat je een goede leider bent wanneer je op ieder moment alles kan zeggen eruit kan flappen? Nee, zeker niet.
Congruentie in gedrag
Congruentie in gedrag gaat in feite over de balans tussen de boven- en de onderstroom. Het ijsbergmodel van David McClelland laat zien hoe ons gedrag, het zichtbare deel in feite het topje van de ijsberg is, slechts 5% bewust gedrag is. De lagen onder het wateroppervlak bestaat uit overtuigingen, waarden, normen, emoties en gevoelens, ideeën, oordelen en belangen. Deze lagen sturen ons gedrag waar wij ons vaak niet van bewust zijn. Deze onderstroom zegt vaak iets anders dan het gedrag dat wij tonen. Dit heet incongruent gedrag. Het is daarom dat het vergroten van invloed plaatsvindt op de onderste lagen van de ijsberg om de gewenste gedragsverandering te realiseren.
Zo kan de overtuiging ”Dit kan ik nu niet” zeer belemmerend zijn. Door hier bewustzijn over te krijgen kan de overtuiging vervangen worden door een positief versterkende overtuiging. Gewoonweg omdat je anders wil. Hierdoor ontstaat congruentie en een positieve gedragsverandering, immers anders willen, maakt dat je anders denkt en dat veroorzaakt ander zichtbaar gedrag. Weten hoe je er op dat moment bijstaat, dat is het begin van bewust worden. Maar ook weten wat je echt wil, wat zijn je overtuigingen en je waarden? Wat drijft je? Wat is jouw natuurlijke stijl van leidinggeven? Het vergroten van leiderschap begint bij het bewust worden van te weten wat je echt wil. Hoe authentiek ben jij?
0 reacties